Strona Główna
Narrow screen resolution Wide screen resolution default color green color orange color
PODPROGRAM 2018 - efekty

 

PODPROGRAM 2018 - efekty

1.     Bank Żywności w Elblągu

realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2018 - czerwiec 2019.

2.     Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

?       

warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

?       mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

?       cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

?       tłuszcze (olej rzepakowy),

?       dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3.     Pomoc żywnościowa trafiła do 3 630 elblążan znajdujących się w trudnej sytuacji

życiowej .

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

162,4210 ton żywności;

31 785 paczek żywnościowych;

44 060 posiłków;

4.     W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 35 warsztatów edukacyjnych,

 w których wzięły 304 osoby

6. Rodzaje warsztatów:

? Ekonomiczne - 8 spotkań dla  86 uczestników

? Żywieniowe ? 4 spotkania dla 24 uczestników

? Kulinarne - 20 spotkań dla 145 uczestników

? Niemarnowanie żywności ? 3 spotkania dla 49 uczestników

Zmieniony ( 24.07.2020. )