Strona Główna
Narrow screen resolution Wide screen resolution default color green color orange color
Program operacyjny Pomoc Żywnościowa

 

PODPROGRAM 2018 – efekty

1.    Bank Żywności w Elblągu

realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2018 – czerwiec 2019.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

·         warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

·         mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

·         cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

·         tłuszcze (olej rzepakowy),

·         dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3.    Pomoc żywnościowa trafiła do 3 630 elblążan znajdujących się w trudnej sytuacji

życiowej .

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

162,4210 ton żywności;

31 785 paczek żywnościowych;

44 060 posiłków;

4.    W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 35 warsztatów edukacyjnych,

 w których wzięły 304 osoby

6. Rodzaje warsztatów:

• Ekonomiczne - 8 spotkań dla  86 uczestników

• Żywieniowe – 4 spotkania dla 24 uczestników

• Kulinarne - 20 spotkań dla 145 uczestników

• Niemarnowanie żywności – 3 spotkania dla 49 uczestników

 
następny artykuł »