Strona Główna
Narrow screen resolution Wide screen resolution default color green color orange color
Ważne informacje
Zmiana wytycznych
Image
Zmieniony ( 13.09.2018. )
 
Sprawozdanie z Podprogramu 2017

PODPROGRAM 2017 – efekty

1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Elblągu w ramach współpracy z Bankiem Żywności w Elblągu w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

 

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

 

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); 
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), 
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

 

 

3. Skierowaliśmy osoby potrzebujące do 5 stowarzyszeń z terenu miasta Elbląga. 

(Bank Żywności w Elblągu, Stowarzyszenie Integracyjne „RAZEM” w Elblągu, Stowarzyszenie Katolicki Ruch Antynarkotyczny „KARAN” w Elblągu, Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną - Koło w Elblągu).

Pomoc żywnościowa trafiła do 4138 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta.

4. Stowarzyszenia wydały osobom potrzebującym:

- 193,58  ton żywności;

- 32 371 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2017 realizowano również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadzono  łącznie 55 warsztatów edukacyjnych, w których udział wzięło 382  osób.

6. Rodzaje warsztatów:

• Ekonomiczne - 17 spotkań dla  120 uczestników

• Żywieniowe – 9 spotkań dla 81 uczestników

• Kulinarne - 20 spotkań dla 117 uczestników

 

• Niemarnowanie żywności - 10 spotkań dla 64 uczestników


Zmieniony ( 13.08.2018. )
 
Zmiana lokalizacji Zespołu Pracy Socjalnej nr III

Informujemy, że z dniem 2 sierpnia 2018 Zespół Pracy Socjalnej nr III mieszczący się przy ul. Grunwaldzkiej 85 będzie miał nową siedzibę przy Placu Dworcowym 3a/n (1 piętro). W pilnych sprawach prosimy o kontakt na ul. Winnej 9 

 

Zmieniony ( 31.07.2018. )
 
««  start « poprz. 1 2 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 7 z 12